V Třebíči se pivo vařilo od nepaměti, podrobnosti najdete v sekci „Náš příběh“.

V roce 1972, v době reálného socialismu, kdy se nehledělo na tradice a vše řídilo plánované hospodářství, došlo k uzavření třebíčského pivovaru a následně k jeho zbourání.

Po 40-ti letech jsme na mnohaletou tradici vaření piva v našem městě opět navázali otevřením našeho Podklášterního pivovaru URBAN, jež je umístěn v objektu historického zámeckého Lihovaru.

pivovar_trebic_urban_budova

Pivovar jsme vybudovali v původních budovách sladovny a bramborárny, které jsme v letech 2011 a 2012 kompletně zrekonstruovali a dostavěli. Na opravy přispěly i dotace z fondů Evropské unie. Na jaře 2012 jsme instalovali technologie mini-pivovaru. Kompletní dodávku zajistil pan Ing. Josef Krýsl, původně sládek z Plzeňského Prazdroje, který se pivu věnuje již více než 30 let. Patří mezi přední české odborníky na dodávku technologií i na výrobní postupy a receptury. S panem Krýslem   nadále spolupracujeme na nových recepturách, vylepšování postupů a trvalém udržování všech technologií.

Postup vaření piva

Základní surovinou při výrobě je slad - částečně naklíčené obilí (nejčastěji ječmen, ale i pšenice...). Před vařením se slad našrotuje ve šrotovníku ve správném poměru dle receptury a typu piva. V našem pivovaru šrotujeme - jako jedni z mála mini-pivovarů - rovnou do varny.

Naše VARNA, kde celý proces vaření začíná, má kapacitu 1.000 litrů pro 1 var a je elektricky vytápěná s plnou regulací teploty a počítačovým hlídáním všech veličin a průběhů varu. Ve varně probíhá  vaření tzv. "mladiny" a to klasickým způsobem tak, jak to dělali naši předci, pouze pod dohledem moderní elektroniky. Přesný postup a délka vaření závisí na typu právě vařeného piva.

Uvařená mladina po přidání chmelu (chmelovar) přechází na závěr do zařízení „WHIRPOOL“, kde dochází k oddělení mladiny od většinového podílu chmele.

Po uvaření „mladiny“ ve varně a oddělení ve Whirpoolu, postupuje tato dále do KVASNÝCH KÁDÍ - SPILEK, kde jsou k mladině dodány kvasnice, které postupně mění jednoduché cukry na alkohol. V našem pivovaru máme 6 „otevřených spilek“ s dvouplášťovou izolací a vlastním automatickým chlazením každé spilky. Kapacita spilky je opět 1.000 litrů. Každý var z varny se přečerpá ke kvašení právě do jedné spilky.  Celková kapacita spilek dosahuje tedy 6.000 litrů. Otevřené spilky umožňují sládkovi denní kontrolu, návštěvník pak může nahlédnout na právě se rodící pivo v jeho nejhezčí fázi. Kvůli hygieně jsou spilky opatřeny velkými zvedacími víky.

pivovar_trebic_urban_budova_surovinypivovar_trebic_urban_budova_sladekpivovar_trebic_urban_budova_sladekpivovar_trebic_urban_budova_varnapivovar_trebic_urban_budova_vaření pivapivovar_trebic_urban_budova_vaření pivapivovar_trebic_urban_budova_vaření pivapivovar_trebic_urban_budova_vaření pivapivovar_trebic_urban_budova_vaření pivapivovar_trebic_urban_budova_vaření pivapivovar_trebic_urban_budova_tanky 

Po vykvašení piva a odebrání zbylých kvasnic ze spilek přechází již skoro hotové pivo do LEŽÁCKÉHO SKLEPA, kde dále dozrává a „leží“ v LEŽÁCKÝCH TANCÍCH. Tady dostává svoji finální chuť a podobu. V našem pivovaru máme chlazený celý ležácký sklep, který je pravděpodobně největším ležáckým chlazeným sklepem mezi všemi mini-pivovary srovnatelné kapacity v ČR.

V ležáckém sklepě máme zatím celkovou kapacitu 9.000 litrů (3 tanky po 2.000 l a 3 po 1.000 l). V případě potřeby můžeme kapacitu sklepu dále výrazně navyšovat.

Po ležení piva v ležáckém sklepě (délka závisí na typu piva) je pivo hotové a připravené pro konzumaci. U nás přečerpáváme hotové pivo do VÝČEPNÍCH PŘETLAČNÝCH TANKŮ, které jsou opět umístěny v automaticky chlazeném boxu. Ve výčepních tancích se hotové pivo trvale udržuje za ideálních podmínek, při teplotě kolem 4°C a bez přístupu vzduchu.

Z výčepních tanků jde přírodní nefiltrované a nepasterované pivo přímo k Vám, našim zákazníkům.

K technologiím pivovaru ještě patří další zařízení - výrobník ledové vody a horké vody, myčka sudů, plnička lahví, chladírenské boxy a další...

Celý výrobní proces, jeho fáze a ovládání jednotlivých částí, je řízen centrálním průmyslovým jednoúčelovým počítačem, který sládek ovládá pomocí dotykové obrazovky z jednoho místa u varny. Lze tak dosahovat maximální kvality a dodržování technologických postupů po celou dobu varu a dalšího zpracování.

Celková kapacita našeho pivovaru závisí na četnosti vaření a na následné kapacitě ležáckého sklepa, kterou jsme schopni nadále rozšiřovat.

Při otevření plánujeme pro Vás vyrábět cca 800-1.500 hl našeho piva různých typů ročně.

Celou technologii si můžete prohlédnout ve formě krátké exkurze s výkladem našeho sládka, popřípadě si můžete zkusit s námi i celé pivo uvařit.  Můžete celý den pozorovat našeho sládka při práci a společně s ním se účastnit celého procesu. Obě formy exkurzí v sobě obsahují výklad varných postupů.  Podmínky a ceny najdete v sekci „EXKURZE.

Pivo v naší Restauraci Centrum Lihovar

Pokud ochutnáte pivo v naší restauraci, dostanete jej přímo z výčepních tanků až do sklenice.

Na celé cestě je pivo vedeno v tepelně izolovaných vedeních – takzvaných PYTONECH a trvale chlazeno ledovou vodou.

podklasterni_pivovar_trebic_letní výčeppodklasterni_pivovar_trebic_terasa3Podklášterní pivovar Třebíč noční pivoPodklášterní pivovar Třebíč PIVOVOD
Zajimavostí je, že náš "PIVOVOD" vede i venkovním izolovaným potrubím mezi budovami a jedná se asi o nejdelší vedení v rámci celé ČR, celková délka od tanku po "pípu" je až 66 metrů!

Prodej piva z Podklášterního pivovaru vám - zákazníkům

Chcete-li si pivo ochutnat doma třeba při setkání s přáteli, máte možnost koupit jej přímo u nás v pivovaru:

  • ve speciálních hnědých PET láhvích určených pouze pro pivo
    (i když se nejedná o „klasický pivní obal“, byly tyto láhve vyvinuty právě pro skladování přírodních nepasterovaných piv a jejich vlastnosti jsou k tomu ideální – zabraňují přechodu kyslíku a uchovávají pro pivo dobré podmínky skladování)

  • malých výčepních soudcích po 5, resp. 10 litrech s již natlakovaným obsahem zlatavého moku

  •  ve standardních 30, nebo 50 litrových sudech

Naše pivo je přírodní a nepasterované, a proto je potřeba jej v každém z těchto balení skladovat v chladu do 6°C!

Kontaktní informace

Centrum Lihovar – Restaurace

Nad Zámkem 7
674 01, Třebíč

Tel. 725 603 132
Email: sladek@pivovar-trebic.cz

Otevírací doba
Po11:00 - 22:00
Út11:00 - 22:00
St11:00 - 22:00
Čt11:00 - 22:00
11:00 - 24:00
So11:00 - 24:00
Ne11:00 - 21:00

Nejhledanější

Pivovar On-line

On-line kamry – Prohlídky

Online kamera Pivovar
Online kamera Muzeum
EU evropský fond