Náš příběh
V Třebíči i jejím okolí se pivo vařilo od nepaměti. Zajímá-li Vás podrobnější historie vaření na Třebíčsku od středověku, přečtěte článek napsaný pivním sběratelem a nadšencem, panem Zdeňkem Hobzou:
Z HISTORIE VAŘENÍ PIVA V TŘEBÍČI
Po staletích vaření piva ve městě dochází po 2. světové válce ke znárodnění třebíčského pivovaru a začlenění do „národního podniku“. V době reálného socialismu se nehledělo na tradice, ale spíše na kvantitu výroby a její zjednodušení. Třebíčský pivovar se začleňuje postupně pod různé organizační složky. Podléhá „socialistickému plánovanému hospodářství“ a postupně chátrá. V roce 1972 dochází k uzavření třebíčského pivovaru a následně k jeho zbourání, na jeho místě dnes stojí obchodní dům.
Po 40-ti letech opět navazujeme na mnohaletou tradici vaření piva v našem městě vybudováním a otevřením našeho Podklášterního mini-pivovaru URBAN v objektu historického zámeckého Lihovaru.
Jak k tomu došlo a proč?
V roce 2010 jsme jako firma VARIANT plus, s.r.o. získali objekt bývalého zámeckého Lihovaru do vlastnictví v rámci nucené dražby. Areál byl v dost dezolátním stavu a tak jsme uvažovali, jak jej zvelebit, protože se jedná o historickou součást Třebíče a to na atraktivním místě pár metrů nad Zámkem a Bazilikou sv. Prokopa (památka UNESCO).
Nejdříve jsme zrekonstruovali a kompletně vybavili novou Restauraci LIHOVAR, která úspěšně funguje od května 2010.
Postupně jsme se pustili i do oprav a kompletní rekonstrukce nejvíce zchátralých hospodářských budov bývalé sladovny a bramborárny.
Na tyto opravy a na pořízení technologie pivovaru se nám podařilo získat dotační příspěvky z fondů Evropské unie a po cca jeden a půl roce prací jsme v květnu 2012 začali opět s vařením piva v Třebíči.
Kompletní dodávku pivovarských technologií zajistil pan Ing. Josef Krýsl.
Pan Krýsl, původně sládek z plzeňského Prazdroje, se pivu věnuje již více než 30 let a patří mezi přední české odborníky na dodávku technologií i na výrobní postupy a receptury.
Spolupracujeme s ním na recepturách a trvalém udržování všech technologií.
Proč vařit pivo a proč v Třebíči?
Protože:
- jsme vyspělým pivním národem a pravidelně se umísťujeme na nejvyšších příčkách v konzumaci tohoto zdravého moku
- pivo není nápoj alkoholiků (ti spíše konzumují levné destiláty nebo levná vína)
- pivo je nápojem, nad kterým se potkávají přátelé, aby si popovídali a uvolnili se
- je to nápoj, kterým lze nejlépe zapít jakékoliv jídlo a nápoj, který se nikdy neomrzí
- dokonce historicky vzniklo pivo dříve než víno!
Samozřejmě je na našem trhu nespočetný počet značek a výrobců. Nicméně asi všichni víme, že naše „rodinné stříbro“ – pivovary s tradicí - bylo postupně prodáno do rukou zahraničních společností, které do nich zavedly své standardy. A tak postupně z trhu mizela rozmanitost, vítězí kvantita výroby, cena a v neposlední řadě reklama a marketing. Piva se stávají sobě podobná a vyrábí se ve velkém tak, aby byla přijatelná pro všechny.
Český a moravský pivař má rád své poctivé pivo a tak se začaly opět úspěšně rozšiřovat střední a menší průmyslové pivovary (Bernard, Svijany atd...) i tzv. restaurační mini-pivovary, které vznikají pomalu v každém větším městě. Mezi takovéto pivovary patříme i my.
Nechceme a nikdy nebudeme konkurovat velkým pivovarům, ale chceme pro Vás vařit poctivé pivo klasickou cestou a „v malém“. Nejde nám jenom o zisk a prosperitu, jde nám především o to, aby Vám naše pivo chutnalo a oblíbili jste si jej. Abyste se nad ním setkávali a diskutovali a měli je rádi. Taky Vám chceme přinášet různé speciály, které běžně v hospodách nenajdete a zvýšit tak rozmanitost výběru a „pivní osvětu“.
Přijďte a ochutnejte, doufáme, že Vám bude chutnat!